O projektu

section-cover

Rekonstrukcija i opremanje kompleksa Golubačke tvrđave, kulturno-istorijskog spomenika iz XIV veka, počelo je u septembru 2014. godine. Pored radova, izvedena su i obimna arheološka istraživanja koja su dovela do novih otkrića, koja će upotpuniti saznanja o istoriji ovog srednjovekovnog utvrđenja. Radovi su realizovani uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a realizacijom čitavog projekta rukovodila je Austrijska razvojna agencija. EU je uložila 8 miliona evra u projekat.

Obnavljanjem Golubačke tvrđave, Evropska unija je značajno doprinela obogaćivanju turističke ponude istočne Srbije i njenom ekonomskom razvoju.

Šta je sve urađeno u kompleksu Golubačke tvrđave

Tvrđava

Rekonstruisano je 9 kula  i 9 pratećih bedema.  Izgrađena je i palata površine oko 600m2. Izvedena su obimna arheološka istraživanja unutar i ispred tvrđave. Uređene su unutrašnje staze i stepenice koje će posetiocima omogućiti prilaz svim delovima tvrđave. Vrednost radova na rekonstrukciji tvrđave je oko 2,4 miliona evra.


Centar za posetioce

Centar za posetioce, veličine preko 960 kvadratnih metara, u kojem se nalaze stalna postavka o Golubačkoj tvrđavi, kafeterija, suvenirnica i prostorije Društva „Tvrđava Golubački grad“,  koje upravlja kompleksom Golubačke tvrđave. Ovaj objekat je otvoren u julu 2016. godine.  Vrednost radova je bila oko 950 hiljada evra.

Tunel i obilaznica

Izgrađen je tunel dužine 150m i saobraćajnica ukupne dužine 760m. Širina tunela je 10,45m, a visina 6,26m. Time je omogućeno konačno izmeštanje saobraćaja iz tvrđave nakon 90 godina. Vrednost radova na izgradnji tunela i obilaznice iznosila je oko 2,3 miliona evra, a otvoreni su za saobraćaj u julu 2016. godine.


Obaloutvrda

Na dunavskoj obali na kojoj se nalazi kompleks Golubačke tvrđave izgrađena je obaloutvrda dužine 400 metara koja je omogućila postavljanje pristana za prihvat velikih rečnih kruzera i drugih polovila. Vrednost radova koji su završeni u julu 2016. godine bila je oko 420 hiljada evra.

Tehnička infrastruktura

Završeni su i svi neophodni objekti prateće infrastrukture koji su omogućili stabilno snabdevanje kompleksa vodom i električnom energijom. Uređen je parkovski prostor platoa između Centra za posetioce i tvrđave, a izgrađen je i parking za posetioce. Vrednost radova iznosila je oko 1,1 milion evra.

Podrška društvu “Tvrđava Golubački grad”

Upravljanje kompleksom Golubačke tvrđave je složen i odgovoran zadatak. Zato je, tokom realizacije ovog projekta, društvu Tvrđava Golubački grad pružena stručna pomoć u izgradnji kapaciteta za efikasno i održivo upravljanje kompleksom.  Urađeni su strateški planski dokumenti i organizovane obuke za rukovodstvo i zaposlene u preduzeću. Tvrđava je opremljena savremenom prezentacionom opremom. Kreirana je i posebna savremena multimedijalna prezentacija tvrđave, koju posetioci mogu videti u palati i kulama. U zaleđu tvrđave su obeležene pešačke staze sa vidikovcima.  Vrednost ovih aktivnosti bila je oko 268 hiljada evra.

Sektor
  • Kultura
Komponente
Grad / Region
Golubac
EU donacija
8.000.000 €
Pregovaračko poglavlje
  • 26 - Obrazovanje i kultura
Vreme implementacije
Korisnik
Republika Srbija
Implementiran od strane
Austrijska razvojna agencija